Hyvän mielen taidot ja inspiraatiota


*Kortit ja kirja saatu kustantajalta arvostelukappaleena.


Nämä jutut osaan jo aika hyvin :)

Näissä taas riittää työnsarkaa...





Uuden edessä ihmiset käyttäytyvät eri tavoin. Siinä missä yksi on kuin lentoon lähdössä innostuessaan ja tylsän elämän pelossa, toinen punnitsee vaihtoehtoja ja miettii päänsä puhki, mikä olisi viisautta ja millaisia seurauksia milläkin valinnalla on. Kolmas puolestaan on kahden vaiheilla, mutta lopulta perääntyy ja päättää, että vanha saa kelvata jatkossakin. Persoona ja temperamentti luovat pohjan sille, miten ihminen reagoi uusiin juttuihin, mutta suhtautumiseensa voi myös vaikuttaa.

Ennen hyppyä tuntemattomaan on helppo saada harmaita hiuksia miettiessään, että mitä jos epäonnistun, mitä jos minusta ei pidetä, mitä jos teinkin väärän valinnan, mitä jos jokin menee vikaan. Niin, mitä jos? Kun etukäteen ei voi tietää mitään, on oikeastaan ihan turhaa käyttää energiaansa jossitteluun sen suhteen, mikä kaikki voi mennä pieleen ja sitä kautta tehdä itselleen paha mieli. Epävarmuus kalvaa ja stressi kasvaa muuttaen positiivisen muutoksen mahdollisuuden todennäköiseksi flopiksi.

Entäpä jos kokeilisikin toista näkökulmaa ja kysyisi, mitä jos olenkin tosi taitava, mitä jos minuun ihastutaan, mitä jos olen juuri nainen paikallani, mitä jos kaikki meneekin nappiin? Ihmisen mieli on siitä hassu, että se kuuntelee eniten sitä ääntä, miten se itselleen puhuu, joten on suuri ero siinä, luoko itselleen hyviä mielikuvia vai maalaako piruja seinille. Tsemppaamalla ja kehumalla itseään, uskomalla omaan onnistumiseen ja luottamalla siipien kantamiseen, on jo tosi lähellä aitoa onnistumista. Toisaalta tärkeää olisi myös lempeys ja armollisuus omaa rajallisuuttaan kohtaan, jolloin pienet karikot eivät kaada koko laivaa. Hirveän helppo sanoa, mutta entäpä toteuttaa aina?

Ylipäätään sillä, että katsoo maailmaa ja elämää ilon, luottamuksen ja positiivisuuden kautta, on valtava vaikutus omaan hyvinvointiin ja sitä myöten myös ympärillä olevien hyvinvointiin. Sen kautta omaa elämäänsä pystyy ohjailemaan niihin suuntiin, mitä itselleen toivoo ja parhaaksi kokee. Mutta miksi se sitten on välillä niin vaikeaa!? Näiden ajatuksien äärellä olen nyt palatessani työelämään lähes viiden vuoden hengailun (lue: perhevapaiden ja amk-tutkinnon suorittamisen ) jälkeen. Yhtäaikaa kihelmöin intoa ja odotusta, toisaalta jännitän ja epäröin. Yritän oppia tasapainoilemaan työn ja kodin välillä, keskittymään olennaiseen, olemaan rauhallinen (tai ainakin rauhallisempi) ja löytämään aikaa myös omille, iloa tuottaville asioille.

Vaikka olen luonteeltani pääasiassa valoisa ja optimistinen, on minulla rasittava taipumus murehtia ja huolehtia etukäteen. Joustavuutta ja asioiden hyväksymistä minun tulisi harjoitella, sekä oppia paremmin rentoutumaan ja unohtaa suorittaminen. Onnekseni kuulin tänään ihan loistavan lausahduksen: "Ilman tiedostamista ei voi syntyä ristiriitaa ja ilman ristiriitaa ei voi syntyä muutosta." Näin ollen olen jo pitkällä tunnistaessani omia pulmiani ja vahvuuksiani, ja tiedostaessani puutteet, olen jo matkalla kohti niiden kehittämistä. Sille matkalle löysin loistavan työkalun Hyvän mielen taidot- kirjasta ja siihen liittyvistä korteista*.

Hyvän mielen taidot on Maaretta Tukiaisen kirjoittama kirja, jossa esitellään 53 erilaista taitoa, joita vahvistamalla ihminen kehittyy joustavammaksi, sopeutuvammaksi ja onnellisemmaksi. Kukapa ei sitä toivoisi itselleen? Kirja perustuu positiiviseen psykologiaan ja ihmisen sisäisten voimavarojen löytämiseen ja käyttöön saamiseen. Kirjassa itseäni ilahduttivat jokaisen taidon kohdalla kuvaavat esimerkkitarinat sekä monipuoliset ja konkreettiset harjoitukset taidon vahvistamiseksi. Haastavana koin kuitenkin sen, että taitojen systemaattinen harjoittelu - ihan kuten minkä tahansa muunkin taidon opettelussa - vie aikaa melko paljon. Sovin itseni kanssa, että jossain kohtaa otan sitä aikaa, mutta tässä kohtaa siihen ei vielä resurssit tunnu riittävän. (Voi kunpa pelkällä kirjan lukemisella voisi tulla paremmaksi ihmiseksi, se olisi paljon kivempaa näiden kuuluisinen ruuhkavuosien keskellä...) Kirjan lukeminen ja nopeimpien tehtävien tekeminen jo kuitenkin antoi ihan valtavasti inspiraatiota ja ajattelemisen aihetta. Helpoimpana tehtävänä esimerkiksi "hyvän mielen biisilistan" tekeminen Spotifyssa oli tosi mukava ja arkeen mukaan sujahtava pieni juttu. 

Kirjassa esiteltyihin taitoihin liittyen sain kokeiltavaksi myös ihanat Hyvän mielen kortit. Niiden kauniit kuvat ja tekstit houkuttelivat kahlaamaan pakkaa läpi monta kertaa ja keksimään erilaisia käyttötarkoituksia korteille. Yhtä kiehtovia ovat myös Inspiraatiokortit,  joissa Krista Keltasen kuvaamat kuvat kohtaavat Maaretta Tukiaisen kirjoittamat ajatuksia herättävät lauseet. Niiden tarkoituksena on tuoda inspiraatiota ja vaihtoehtoja arkisiin pulmiin toiminnallisilla keinoilla. Vaikka ongelmat eivät tietenkään ratkea vain kortteja selaamalla, antavat ne ehkä uusia näkökulmia ja herättävät ajatuksia ja noh, inspiroivat. Omasta mielestäni kaikista kivoin tapa korttien käyttöön onkin valita heti herättyä sattuman varainen kortti pinkasta ja miettiä, mitä se tuo mieleen. Positiivisuutta jo aamusta alkaen! Molempia kortteja aion hyödyntää työssäni, sillä uskon kuvien inspiroivan myös lapsia. 

Ovatko Hyvän mielen taidot sinulle jo tuttuja? Mitkä ovat just sinun kehittymistarpeet ja mitkä vahvuuksia, olisi mukava kuulla :) ?

Inspiroivaa loppuviikkoa ♥




4 kommenttia

  1. Heh, tuo vaihtoehtojen punnitseminen ka seurauksien pohdinta kuulostaa varsin tutulta. Ei se pelkästään huono ole, mutta joskus aiheuttaa kyllä ihan turhaa stressiä. -S

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noinhan se on! Pitääkin harkita, mutta turha murehtiminen saisi jäädä pois ❤️

      Poista
  2. Loistavat! Käytössä päivittäin! 💚 Tuija

    VastaaPoista

Ilahdun kommentistasi, kiitos!